Wat is floorball

Floorball is een van de snelste bal sporten van Nederland. Neem lichtgewicht kunststof materiaal, een sporthal met boarding, eenvoudige regels, een bank vol wisselspelers en je hebt floorball: de snelste teamsport ter wereld. Het is een snelle en dynamische teamsport die het midden houdt tussen ijshockey en zaalhockey.
Een floorball team bestaat uit vijf veldspelers en een keeper. Floorball speel je met herenteams, damesteams, maar soms ook gemengd. Een team heeft meestal een flinke voorraad reservespelers, die continu mogen door wisselen. Dankzij de boarding en de eenvoudige regels zijn er weinig onderbrekingen. Een partijtje floorball is dus een prima manier om je eens lekker uit te leven. Uniek is vooral ook de keeper: die zit op zijn knieën en heeft geen stick. Zo kan hij het doel goed afschermen en gemakkelijker de bal vangen. In tegenstelling tot de veldspelers draagt de keeper beschermende kleding en een helm.

Speelveld
Het floorballveld is 40 meter lang en 20 meter breed. Om het speelveld staat een boarding van 0,5 meter hoog. De O18 teams spelen op dit zogeheten groot veld met groot doel en keeper. Voor de jongere leeftijdscategorieën wordt het speelveld aangepast. De O14 en O12 teams spelen op een klein (half) veld met kleinere goals en keeper. De O10 teams spelen op klein veld met klein goal en zonder keeper.

Wil je via beelden zien wat de sport inhoudt dan kan dat goed via:

https://nefub.nl/floorball/   of     https://www.youtube.com/watch?v=TVVBDLo3QpI

Spelregels

Wil je de spelregels lezen en leren via tekst dan kan dat het beste via      https://nefub.nl/downloads/

Opgeleid worden tot spel leider en / of scheidsrechter (club, jeugd, bond)

HSV leid zelf op met soms enige hulp van een externe. Zowel ouders als jeugdspelers mogen altijd hun interesse kenbaar maken, we kunnen je hulp goed gebruiken bij wedstrijden. Tijdens wedstrijden van O10 en O12 hebben we spel leiders nodig die het spel in goede banen leiden, je helpt de floorballende jeugd en maakt ook je eerste stappen / acties als scheidsrechter. Voor de wedstrijden O14 en O18 zetten we vrijwilligers echt in als scheidsrechter, vaak doe je dit in een 2 a 3 tal. Eerst doorloop je een spelleider/scheidsrechter cursus, vervolgens krijg je ruimte om tijdens trainingen jongere jeugd te fluiten, om vervolgens met een meer ervaren scheidsrechter ook de jeugd wedstrijden te gaan leiden. Zodra je verder komt in je ontwikkeling volgt een andere fase, dan is er een scheidsrechtercursus via de NeFUB en volgt er een officieel theorie examen.